Най ранните упоминания за мед

В испанските планини около Валенсия, на сверо-запад от малкото градче Бикорп, можем да намерим много ярко и различно оцветен варовик: червен, охра, кафяв, и разбира се бял.

Ако ги стрием и добавим мазнина можем да получим натурална боя. А от това как и по колко ги смесваме се получава и огромно количество цветове. С такава боя са били расписани ниши в Паяковата пещера, открита в 1919г, близко до Бикорпа от местния учите Хайме Гари-и-Поч.

Картините в тази пещера както и в много от другите обежища на първобитния човек изобразяват: хора, птици, животни и разбира се лова на тях. Но за пъви път и за сега само тук в Паяковата пещера е изобразено в събиране (лов) на мед.

От високата скала висят то ли огромни въздушни корени, то ли клони, то ли лиани, по тях лази човек, а на върха което не се вижда веднага чернее втора фигура която се е добрала до пчелното пчелното гнездо  което се намира в хралупа.

Експертите смятат что фреската в Паяковата пещера е датирана окло 6000 години до н. ера.

Как мислите, за какво са си мислили древните хора когато са виждали пчелно гнездо?

Разбира се тово което си мислим и ние в днешно време, за вкусния и полезен мед. За това време от палеолита до наши дни нищо не се изменило, освен това че човек е намерил по лесен и достъпен начин да вземе меда от пчелите. Хората както са обичали да хапнат мет така и обичат.

Реклама

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s