Крем мед и как се произвежда

За крем мед съществуват много легенди, започвайки с неговото производство и завършвайки с въпросите за неговата полза. Начините на приготовление на медения крем или, както още се нарича «медено суфле» в домашни условия могат да бъдат намерени в интернет. Някои разбиват захаросания мед с помощта на бормашина със специална приставка в продължение на 20 минути и твърдят, че така се получава истински крем мед. Други използват миксер или блендер, уверени, че медът може да бъде рабит като сметана. В такива случаи, най-често битовата техника излиза от строя, тъй като няма необходимата мощност, а на майстора не му достигат търпение и издържливост. И накрая, отивате до магазина и си купувате буркан с любимото лакомство. Как се превръща в меден крем обикновеният натурален мед? Винаги ли структурата на крем мед е една и съща или съществуват разлики, в зависимост от сорта на меда? Колко полезен е меденият крем?

 Процес на производство на крем мед

Ако натуралният мед съществува още от праисторически времена, то меденият крем е измислен сравнително скоро, в началото на 20 век, в суровата Канада. Местните пчелари (да, да, в Канада има пчеларство!) саустановили, че при определени условия, медът се превръща в мека и нежна маса, която не капе от филията, запазва свойствата си и, за разлика от захаросания мед може лесно да се изгребе от буркана. Това чудно откритие било наречено «меден крем». В началото на XX век, за да получат крем мед, хората са бъркали мед в големи съдове в продължение на две седмици! Представяте си, колко усилия са били нужни, за да се бърка натуралният гъст мед в големите казани толкова време! Уверена съм, че само страстни любители на сладкото лакомство са били готови на такова геройство. Оттогава, технологията на приготовление на меден крем е донякъде усъвършенствана, но същността и си остава непроменена.

Може ли в домашни условия да бъде разбит обикновеният мед и да бъде получен крем мед? Отговорът е: не! Меденият крем се получава в процеса на контролирана кристализация на натуралния мед, а не като се разбива. Процесът на производство е достатъчно дълъг и продължава до пет седмици. Всичко зависи от това, какъв мед се използва за приготовление: прясно добит или захаросан. На пчелина Honey River, ние смесваме в специална машина за получаване на меден крем натурален мед и «закваска» или така наречения «стартер» като при това спазваме особено стриктно температурния режим. Натуралният мед е много умен продукт. Той има способността да възприема структурата на «закваската» и правилно да кристализира на малки, едва забележими кристали. След това, натискаме бутона «старт», който задейства кремовалната машина. Лопатите и акуратно размесват меда в продължение на 94 часа, което способства за по-равномерната кристализация. Тук, ключовата дума е «размесват», а не «разбиват». В крем мед не бива да има много пяна, макар че, е невъзможно да бъде изцяло избегнато образуването. И след приключването на процеса на кремообразуването, готовия крем мед Honey River, разливаме в буркани и добавяме по желание ядки или сушени плодове. След това, цялата партия мед отлежава в специални камери, в продължение на 3–4 седмици, за да бъде завършен процесът на кремообразуване.

Полученото лакомство запазва всички свойства на натуралния мед. Консистенцията му е еднородна и си остава такава завинаги, поне докато е в буркана. Меденият крем е мек и нежен и напомня меко масло, което го прави удобен за намазване върху филия. За разлика от меда, който при захаросването си се втвърдява и трудно е изважда от буркана, крем мед остава нежен и не мени своята структура.

Меден крем от разни сортове мед

Съществуват различни сортове мед: акациев, от различни треви или букет, мед от рапица, слънчоглед или липов, ливаден (полски) мед. Сортовете мед се различават по цвят, аромат и вкус, както и по това, как кристализират или се захаросват. Акациевият мед за дълго остава в течно състояние, а когато се захаросва, придобива бял оттенък и маслена консистенция. Слънчогледовият мед се захаросва месец след изваждането, запазва наситения си жълт цвят и образува едри кристали. Как изглеждат нещата при медения крем? Променя ли се неговата структура в зависимост от сорта на меда, от който е направен?

При изготвянето на крем мед се съблюдават редица условия, в частност, температурния режим и използването на «закваска» и «стартер», което позволява да се заличат донякъде сортовите различия, но не е възможно те да бъдат заличени докрай. Крем мед от различните сортове винаги ще има малки разлики в цвета и аромата. Защото продуктът запазва напълно полезните свойства на натуралния мизкуствени добавки, не се подлага на обработка и не съдържа никакви изкуствени добавки. Затова, кремът от слънчогледов мед ще бъде жълтеникав, а този от рапица – бял като мляко. Без оглед на тези различия, меденият крем от различните сортове винаги имат една общачерта – меката, еднородна кремообразна структура.

Полза и вреда от крем мед

Пчеларите са разделени на два лагера: едните възхваляват крем мед, другите, категорично не го приемат. Истината, както винаги е някъде наблизо или по средата.

Ползата и вредата на всеки продукт се определя от произхода му, състава и процесът на неговото производство. Разбира се, че натуралният стейк е по-добър от евтиния колбас с нишесте и соев белтък. По същия начин стоят нещата при медения крем. Ако при производството му е използван натурален мед, който пчелите са събрали от цветята, а не от хранилките със захар, а медът, при преработката не е нагряван повече от 40 градуса, съхраняван е в прохладно и защитено от светлина място, то готовият продукт ще е запазил всички свойства и ползи на натуралния мед. Само структурата му е променена и подобрена от човека, за да бъде по- удобен и приятен за употреба. Нали няма спор, че да вадиш захаросания мед от буркана е неудобно?! А колко неприятно трудно е мазането на тънък слой захаросан мед върху филия хляб или бисквита! Често, това е напълно невъзможно. Течният мед пък коварно капе от залъка хляб върху покривката. Да нахраниш децата с такава закуска изглежда невъзможна задача – медът ще изцапа не само дечурлигата, но и всичко в радиус от три метра. Друго неща си е крем мед: мек, нежен, полезен, почти не тече, хубаво се маже върху хляб или бисквитка. Готова рецепта за полезна закуска!

Сега можете да намерите крем мед с различни добавки: ядки, плодове и билки. Полезното лакомство вече е и разнообразно. На пчелина Honey River, ние приготвяме натурален меден крем с ягоди, лешници и вишни. И не смятаме да спираме там, където сме стигнали, а ще експериментираме с нови добавки. Само едно ще остане непроменено – всички добавки ще останат натурални и в съответствие с екологичните стандарти на ЕС.

За да се предпазите при покупките си на меден крем, обезателно обръщайте внимание на производителя, а ако имате съмнения, поискайте от производителя сертификат. Най-провереният начин е: изберете проверен пчелар и купувайте крем мед само от него!

Тази година, ние ви предлагаме:

  • Натурален крем мед, 850 г, 230 г
  • Крем мед с вишна, 230 г
  • Крем мед с лешници, 230 г
  • Крем мед с кедрови ядки, 230 г
  • Крем мед с ягоди, 230 г, 105 г (не се предлага)
  • Крем мед с какао, 230 г
  • Крем мед с джинджифил, 230 г
  • Крем мед с лют пипер, 230 г

Вижте цялата гама на страницата Продукти.

 

 

 

 

 

 

Реклама