Има много видове ядки по света: орех, пекан, бадем, кестен, кокосов орех, кашу, шам фъстък, фъстък, бразилски орех, макадамия, индийско орехче и, разбира се, лешник.

Някои ядки са ни добре познати, за други може никога да не чуем. Някога да сте чували за “гевуина”? Това също е вид лешник, който расте в Чили. Всички ядки са обединени от общата полза, която имат хората от тях. В кой друг растителен продукт ще намерите такова количество незаменими мастни киселини, белтъци, витамини и микроелементи?

dsc_3671_01_hazelnut_breeze
Млади видове лешници Трапезунд, през юни

 

Сред всички ядки, лешникът заема едно от първите почетни места. Не само защото е разпространен из цял свят, а заради своите полезни качества, на първо място.

В 100 грама лешници се съдържат: 11 – 18 грама белтъчини, 40 – 50 грама мазнини, 3 – 5 грама въглеводороди, калорийност – 650 – 700 килокалории на 100 грама. Впечатлява минералният състав на лешника: калий, фосфор, магнезий, желязо, калций, селен. По минерален състав, лешникът е шампион сред ядките! Не е лишен и от витамини: С, В1, В2, В3, В5, В6, В9, А(ретинол), Е, К. Ядката на лешника може да бъде сравнена с поливитаминозна таблетка, но с разликата, че в лешника всичко е натурално!

dsc_3566_01_hazelnut_breeze
Лешникова градината „Hazelnut Breeze“, 2018 г

В нашата лешникова гора «Hazelnus breeze», недалеч от нос Калиакра, под лекия черноморски бриз, ние отглеждаме три сорта лешник: Римски, Тонда и Трапезунд. Последният сорт, може да се каже, че е най-разпространеният. В Турция, която е лидер в търговията с лешници, именно той е най- разпространен.

dsc_3673_01_hazelnut_breeze
Млад лешник през юни

Излишно е да говорим, че «Hazelnus breeze» е екологично чист продукт. За отглеждането на лешниците се използва само силата на Дунавската равнина, енергията на слънцето и живителната влага на дъжда.

dsc_3572_01_hazelnut_breeze
Млад лешник през юни в градината „Hazelnut Breeze“, 2018 г
Реклама