Лавандулов мед

Яркият килим на цъфналата лавандула омагьосва и вдъхновява. Струва си поне веднъж да се потопите в уханието на цъфтящото лавандулово поле и това за вас ще остане спомен за цял живот! В благоуханната тишина се чува жуженето на пчелите, които събират нектар от цветовете на лавандулата. Пчелите също като хората, с удоволствие посещават лавандуловите полета, но техният интерес е различен: привлича ги не красивата гледка и възможността да си направят ярки и запомнящи се снимки, а нектарът на лавандулата. И растението щедро ги дарява с богатството си – от 1 хектар цъфнала лавандула, трудолюбивите пчелички събират по 120–200 килограма натурален лавандулов мед.

dsc_3579_01_honey_river

Родината на лавандуловия мед е знаменитият Прованс във Франция с безкрайните му лавандулови полета, простиращи се отвъд хоризонта. Именно там можете да намерите натурален мед с на й-високо качество.

България заема второ място в света по засети площи с лавандула, но въпреки това, тук рядко може да се намери висококачествен натурален лавандулов мед. Нека се опитаме да разберем, защо е така.

Най- големи посеви с лавандула има в Добричка област – 4590 хектара, във Варненска област те са 586 хектара, а в съседната Шуменска област, полетата с лавандула са 1136 хектара. Друг рекордьор е Старозагорска област – 2040 хектара. Може да се предположи, че при толкова голяма площ, засята с лавандула, в България е напълно възможно да бъде събрана прекрасна реколта от лавандулов мед. За съжаление, реалността опровергава това. В България, много трудно може да се намери хубав лавандулов мед. Може, но само в пчелини, които се намират близо до обширни полета с лавандула.

Карта Болгарии с посевами лаванды в га на 2018 год

За мед с високо съдържание на лавандула е необходимо голямо поле, което се простира от хоризонт до хоризонт и наблизо не трябва да има друг цъфтеж. За съжаление, лавандуловите полета в България, макар и многочислени, са неголеми като размер и се намират далеч едно от друго.

Пчелите събират нектар от лавандулата, но и от цъфтежа, който се намира наблизо. Така се получава полифлорен мед с ниско съдържание на лавандула – само 5-10%. Някои пчелари го наричат лавандулов, но реално това съвсем не е така. Монофлорният мед е медът със съдържание на нектар от един вид цъфтеж, не по-малко от 30-40%, не и с 5-10%.

Веднага възниква въпросът, откъде се взема такова количество лавандулов мед в търговската мрежа, щом няма откъде пчелите да го съберат. Истинска мистика, магия в пчеларския бизнес!

Налага се единственият верен отговор – лавандуловия мед го изготвят! И за приготвянето му не е нужен завод, напълно достатъчни са една обикновена кухня и някои прости съоръжения.

dsc_3541_01_honey_river

 

Начини да си приготвите лавандулов мед.

Ето ви списък с рецепти за приготвяне на лавандулов мед.

 1. 1.Пчелите събират нектар от цъфтящта лавандула и в готовия мед неговото съдържание трябва да бъде не по-малко от 30%. Такъв мед можете да купите в Прованс. Методът не е напълно домашен, но е единственият верен и правилен. Какво да направим, ако не сме запланували разходка до Прованс, но ни се иска да се поглезим? Четете по-нататък, по-надолу ще намерите някои напълно демократични методи.
 2. В готов мед добавяте изкуствен ароматизатор с аромат на лавандула. Такъв мед, най-често приготвя голямата хранителна промишленост. Този продукт не се захаросва, мирише на лавандула и се продава в супермаркетите.
 3. В натуралния мед се добавя изсушена лавандула. На бавен огън, медът се загрява до 70-75 градуса и го оставят да попие аромата на лавандулата. След това се прецежда през сито и се налива в буркани. Ясно е, че такъв продукт само условно може да бъде наречен полезен, по-скоро, той не е особено вреден. При нагряване, всички биологични свойства на натуралния мед биват унищожени и в бурканите се съдържа сладък меден сироп с аромат на лавандула.
 4. Към прясно извадения мед се прибавят цветове от лавандула и след 2-3 седмици се прецежда се налива в буркани. При този начин на приготвяне, медът запазва всичките си полезни свойства и придобива лек аромат на лавандула.
 5. Пресният натурален мед се налива в буркани и във всеки буркан се добавя по една клонка сушена лавандула. В този случай се запазват всички полезни свойства на меда, той придобива лек аромат и постепенно се насища с ефирните масла на натурална лавандула. Това е най-щадящият метод за получаване на лавандулов мед.

Според нас, от всички изброени варианти, приемливи са само номер 1, 4 и 5. В нашия пчелин  “Honey River”, ние използваме двете последни рецепти. За съжаление, нашите опити през последните няколко години да получим натурален лавандулов мед в България, такъв като в Прованс, не бяха увенчани с успех. Ние изнасяхме кошерите си в лавандуловите полета, но пчелите, освен лавандулата, посещаваха и другите цветове и така ние получавахме хубав цветен (билков) мед с незначително съдържание на лавандула.

dsc_3576_01_honey_river

 

Свойства на лавандуловия мед.

Лавандулата, това е благоуханен дар от боговете! Тя придава на меда неповторим аромат и му добавя още полезни свойства. Заедно с нежния аромат, лавандуловият мед притежава и лечебни свойства. Освен фруктоза, в него се съдържат:

 • Ефирни масла
 • Ензимът глюкозооксидаза, образуващ водороден прекис във взаимодействие с лимфата, която изтича от раната;
 • Кофеинова киселина, която притежава противовъзпалително и антиоксидантно действие;
 • Фенолни киселини – нарингенин, лутеолин, галова киселина;
 • Флавониди, които значително понижават риска от сърдечни заболявания;
 • Тирозин – една от двайсетте аминокиселини, необходими за синтеза на белтъка;
 • Минерални вещества – манган, желязо, йод, магнезий, калций.

Благодарение на състава му, лавандуловият мед се прилага за зарастване на рани и в козметологията. Маските и лосионите, приготвени на основата на лавандулов мед, правят кожата невероятно нежна и мека и отстраняват възпалителните процеси.

Мед с лавандула
Мед с лавандула

Лавандуловият мед съдържа най-голямо количество тирозин и именно тази аминокиселина е особено важна за работата на главния мозък, за производството на меланин и женския полов хормон естроген. Едно от най-интересните свойства на тирозина е неговото свойство да сваля стреса и умората, и да влияе върху качеството на съня. Затова, лавандуловият мед е полезен при лечението и профилактиката на депресии, тревога и хронична умора. Той подобрява концентрацията на вниманието и съня. Също така отстранява симптомите на менструалния синдром. Лавандуловият мед е особено полезен за жените и е съвършено незаменим за жените, страдащи от преумора. Чаша чай с лавандулов мед “Honey River” ще успокои нервите ви и ще ви избави от умората.

Реклама

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s