Вероятността за рецидив на рака на дебелото черво намалява наполовина при хора, които консумират ядки

Много често, здравословното хранене се пренебрегва при лечението на рака, особено в последните стадии. Изследване, проведно в Института за рака Дана-Фарбера в Бостон показва, че употребата на обикновени ядки в хранта помага да се намали вероятността от рецидив и да се съкрати смъртността сред пациентите, боледуващи от рак. В изследването са участвали 826 пациенти с рак на дебелото черво в трети стадий. В резултат на изследването става ясно, че пациенти, които са консумирали повече от 50 грама ядки на седмица са имали 42% по-малък шанс за рецидив на заболяването и снижаване на смъртността с 57% в сравнение с пациентите, в чийто рацион не са присъствали ядки.

Повторният анализ показва, че такъв ефект се наблюдава само при употребата на „истински“ ядки: бадеми, лешник, кашу и пекан. Употребата, обаче на фъстъци няма лечебен ефект. Авторите са на мнение, че причината може да се крие в това, че фъстъкът принадлежикъм семейството на бобовите и има по-различен метаболитен състав от ядките.

„Многобройни изследвания в областта на сърдечните заболявания и на диабета показват ползите от употребата на ядки и ние решихме, че е важно да се уверим, дали тези ползи биха се проявили при пациенти с рак на дебелото черво“, – казва водещият автор на изследването Теридай Фаделу, доктор по медицина и сътрудник на Института на рака Дана Фарбер.

Това изследване е започнато пррез 1999 година и включва наблюдение и анкетиране на пациентите. Изводите, до които стигат учените в резултат на това изследване, са представени на събранието (конференцията) на Американското общество по клинична онкология (ASCO) на 2 – 6 юни 2017 година в Чикаго.

Публикацията е по материали на: American Society of Clinical Oncology(ASCO). “Chance of colon cancer recurrence nearly cut of half in people who eat nuts”. Science Daily. Science daily, 18 may 2017.

Реклама

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s