Медът като антибиотик

Медът като антибиотик: медиците са идентифицирали тайната съставка в меда, която убива бактериите.

Човечеството отдавна използва меда като лекарство срещу болести. Още в древността са лекували рани и изгаряния,простуда, използвали са го като консервант. Хората са знаели, как да използват природните лекарства, но не са знаели, защо действат по този  начин. Съвсем наскоро, група учени от Академичния медицински център в Амстердам, извлече неизвестен дотогава компонент, който влиза в състава на меда и така го превръща в уникален природен антибактериален препарат.

В резултат на изследванията, учените стигнали до извода, че пчелите произвеждат и добавят в меда особен белтък, наречен Дефецин – 1, който притежава свойствата на антибиотик. Този уникален белтък се бори дори с бактерии, устойчиви към антибиотици. Излишно е да казваме, че само натуралният мед, който не е подлаган на термична обработка и на продължително въздействието на пряка слънчева светлина,  притежава лечебни свойства.

По материали на: P.H.S. Kwakman, A.A. te Velde, L. de Boer, D. Spieijer, C.M.J. E.Vandenbroucke-Grauls, S.A.J. Zaat. How honey kils bacteria. The FASEB Journal, 2010.

 

Реклама

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s