Как да различим натуралния мед от фалшификата?

Медът е уникален продукт. Той е единственият хранителен продукт, който се усвоява напълно от човешкия организъм. Разбираемо е, че всички искат да си купят качествен натурален мед, а не груба имитация или мед с примеси. Единственият вариант, който ни дава гаранция, че купуваме натурален мед, е нашата сигурност в производителя. Най-добре е, това да бъде познат пчелар с добри атестации, като например, нашите пчелари от «Honey River». Какво да направим, обаче, ако нямаме наблизо проверен специалист? В такъв случай, на помощ идват домашните методи за проверка на естеството на меда.

Методи за оценка на качествата на меда в домашни условия

От много отдавна медът е търсен продукт и се смята за полезен и нужен. И винаги, около него са се въртели разни съмнителни личности, желаещи бързо да забогатеят. Те добавят в готовия натурален мед пудра захар, нишесте, желатин, лепило, грис, варовик, гипс и прочие. С развитието на химията като наука, тези кулинарни виртуози започнаха да добавят в меда захарен сироп с напълнители, сгъстители и ароматизатори. Това е отговорът на въпроса за многообразието на различните видове мед по изложбите на мед – не всичко, което наричат мед е мед в действителност! Как тогава неизкушеният купувач да разбере, това натурален мед ли е или фалшифициран продукт? Съществуват няколко критерия, които не изискват специално оборудване и могат да бъдат използвани в домашни условия: кристализация, аромат, цвят, плътност, обем и тегло, попиваемост, изпитание (тест) с вода и огън.

Кристализация

Процесът на кристализация е абсолютно естествен и нормален процес за натуралния мед. Няколко седмици след извличането му от питите, медът образува «утайка» – на дъното на буркана се образува помътняване и започват да се образуват кристали. Шампион по скорост на кристализацията са рапичния и слънчогледовия мед. На тези сортове мед им трябват един – два месеца, за да кристализират напълно. Акациевият мед – обратно, кристализира бавно, сякаш с нежелание и може да остане течен шест-девет месеца. До септември, ноември, обикновено всички сортове мед вече са частично или изцяло кристализирали. Би трябвало да ви разтревожи, ако медът, който сте купили, дълго време остава течен. Това може да означава, че е бил подложен на обстойно механично пречистване и термична обработка при висока температура. Такъв мед губи своята биологическа стойност и се превръща в обикновен подсладител на медена основа, тоест в продукт от мед. Именно такъв мед се среща по рафтовете на магазините на големите вериги.

Освен това, вече помътнелият мед не бива да бъде на по-гъст на дъното и по-рядък на повърхността. Това не означава, че той е фалшификат. Съществуват няколко естествени причини за разслояването на меда: бил е съхраняван в условия на резки температурни колебания, при събирането му недостатъчно внимателно е бил смесен медът от различни кошери, събран от различни медоноси, с различна скорост на кристализация или, може би, все пак, медът, който сте купили, е фалшив.

Мирис

Когато купувате мед, помиришете го! Натуралният продукт притежава неповторим, ярък и в същото време, мек аромат. Това ухание, вие не можете да объркате с нищо друго! Трябва да ви напрегне, ако ароматът е прекалено силен и ви напомня за малина, къпина или пъпеш, например. Товва е безусловен показател, че в меда са добавени аромати. Тук съществуват и някои граници – например, само човек с много тънък нюх би могъл да определи лавандуловите нотки в лавандуловия мед или да отличи ливадния мед от липовия. Затова, на този метод не бива да се разчита абсолютно.

Цвят

Много статии са написани за това, какъв трябва да бъде цветът на един или друг сорт мед. Но пчелите не четат книги и статии в интернет и, когато събират меда, се ръководят от едно правило – кацат по тези цветя, които дават в момента най-много нектар. В питите на кошера се образува уникален, с нищо не сравним мед! Дори два кошера, които стоят един до друг могат да дадат мед с различен оттенък и аромат.

Еталонни или чисти сортове мед се получават само там, където расте само една култура или само един медонос е разпространен преимуществено. Такива места няма много по Земята – Прованс, с неговите безкрайни лавандулови поля, обширните поля със слънчоглед или рапица в област Добрич, липовите гори на Стара планина.

Но дори в този случай, вие няма да получите стопроцентов слънчогледов, липов или рапичен мед. Пчелите винаг търсят най-добрите медоноси и летят, за да събират мед от тези растения, които в този момент отделят най-голямо количество нектар. В експерименталния пчелин «Honey River», в област Добрич, ние получихме слънчогледов мед със съдържание на слънчогледов прашец 87%, при положение, че кошерите бяха разположени до 10 хектара цъфнал слънчоглед, а в друг пчелин, в района на Провадия – липов мед със съдържание на липа 55%. Както виждате, не може и дума да става за 100% съдържание на определен вид прашец.

Ако говорим за оттенъка на натуралния мед, то трябва да отбележим, че акациевият мед, обикновено е прозрачен и светъл, ако е събиран от цветовете на бялата акация. Ако е от цветовете на жълта акация, е жълтеникав, ако е слънчогледов, той има наситен жълт цвят, а рапичният мед кристализира в еднородна бяла маса. Това са правилата за определяне на натуралния мед по цвета му.

Плътност, обем и тегло

Натуралният течен мед тече от лъжицата във вид на непрекъсната струя, преминава в тъка нишка която в края си се скъсва. Струята на фалшивия мед се къса, а в края си, капе.

Теглото на натуралния узрял мед е 1,44 пъти по-голямо от теглото на водата. Затова, ако искате да купите мед в буркан, обърнете внимание на това, колко тежи меда. Например, в буркан от 770 милилитра, медът ще тежи 900 – 930 грама, а в буркан от 1 литър, медът ще тежи 1,44 кг. Колкото по-малко е това число, толкова повече вода има в меда, толкова по-неузрял е той. Знаем, че 1 литър вода тежи около 1килограм.

Неузрелият мед, ако съдържа повече от 22% вода, може да ферментира и би бил безполезен. Можете само да го преработите като джибри за медовина, той вече за друго не става. Оптималното съдържание на вода в меда е не повече от 18-20%. В нашия мед «Honey River», водното съдържание, обикновено е 16,5 – 17,5%, което е показател за неговата зрелост и превъзходно качество.

Попивност или козметичен тест

Медът е единственият продукт, който напълно се усвоява от човешкия организъм. Нашието тяло го усвоява дори през кожата, попивайки го напълнно. На тилнатна страна на ръката нанесете малка капка мед и я разтрийте. Ще видите, как медът постепенно попива, а кожата омеква и започва да ухае на натурален мед. След 3-5 минути, медът напълно ще е попил и няма неприятно да лепне, докато фалшификатът няма да попие и ще остане върху кожата като лепкава и хлъзгава маса.

Изпитване (тест) с огън

Намажете мед върху хартия или върху попивателна хартия и я запалете. Натуралният мед няма да изгори, само леко ще се овъгли по краищата, а фалшификатът ще надигне мехури, ще съска и ще се топи. Тозва значи, че гори захарта, с която недобросъвестният пчелар е хранил пчелите. Както казва великият класик: «Ръкописите не горят!» Натуралният мед също не гори.

Изпитване (тест) с вода

В купичка налейте малко мед и внимателно добавете хладка вода. Леко движете купичката, все едно пресявате брашно. Медът ще полегне на дъното, няма да се разтвори, а на повърхността му ще се появи рисунък. Това е необяснимата и удивителна способност на натуралния мед да помни структурата в кошера.

В чай, медът се разтваря напълно, без остатък и утайка. Тестът с чая трябва да се провежда в спокойна домашна обстановка, желателно в удобно кресло и предварително подготвени бисквити. Особено се препоръчва този тест да се провежда през дългите зимни вечери, когато навън веят фъртуни.

 

Начините да се определя истинския мед са прости и стари като света. Надявам се, че вие, нашите читатели никога няма да се наложи да ги използвате, тъй като ще бъдете сигурни в качеството на меда, който купувате. Затова, какво трябва да направите? Правилно – да намерите пчелар, на когото да вярвате и който няма да ви излъже. Защото репутацията е далеч по-важна от краткосрочната печалба. От точно такива принципи се ръководим ние, от пчелина «Honey River»: качествен, натурален мед – доволни купувачи!

 

Реклама

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s