Състав на меда

Nutritional value of honey
Nutritional value of honey

 

Някои източници съобщават, че медът съдържа повече от 300 химически и смолисти вещества (калий, натрий, калций, магнезий, кремний, фосфор, сяра, хлор и др.) Други отиват още по-далеч и твърдят, че в меда са установени повече от 500 вещества. Но, кой ги е броил? Как? Кога? За това, източниците пазят мълчание.

Но, както и да го погледнем, тези числа внушават голямо уважение към този продукт. Медът съдържа въглеводороди, основно глюкоза (38 – 40%), фруктоза (32 – 35%) и малко (2 – 3%) захароза. Съдържа незаменими аминокиселини, ензими, разнообразни органични киселини и малко витамини. Дори само ароматът му се свързва с повече от 120 химически вещества. Медът съдържа микроскопични зрънца прашец, хормонални вещества от растенията и хормони от медоносните пчели. В него са открити биологично активни съединения, които повишават еластичността и здравината на стените на кръвоносните капиляри. Те притежават и противовъзпалително и антисклеротично въздействие. Минералните вещества под формата на соли, изпълняват важна биологична роля. Взаимодействайки с ензимите и витамините, медът влияе върху възбудимостта на нервната система, дишането на тъканите и кръвообразуването.

При оценяването на качествата на меда, добре е да се обърне внимание на погрешното твърдение, че медът може да замени всички останали продукти. трябва да се подчертае на минималното количество витамини в меда. Така например, при денонощна необходима доза на витамини от групата В от 5 до 10 милиграма, дори в 100 грама мед се съдържа 0,05 милиграма, тоест, сто пъти по-малко. Затова, когато употребяваме мед, не бива да забравяме и другите, незаменими компоненти на храната.

Реклама

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s