Роене

dsc_9763_01_honey_river

Май е благодатно време за пчелите. Времето е топло и влажно, природата буквално ухае от цъфналите дървета. поля и цветя и нектар има в обилни количества. През това време се проявява инстинктът за размножаване – при пчелите започва “брачният” период.

В края на април и в началото на май, кошерът започва да се готви за продължението на рода. Пчелата – майка снася еднакви яйца, а какво ще се излюпи от тях – нова кралица, търтеи или обикновени пчели, зависи от пчелите – работнички, от това, в каква килийка е пуснато яйцето и с какво пчелите – работнички ще хранят личинките.

Пчелите – работнички, предвидливо строят просторни, кръгли пити – люлки за бъдещите кралици и по-големи пити за търтеите. От решаващо значение за по-нататъшната съдба на подрастващите личинки, е храненето. Личинките на пчелите – работнички получават през първите дни “майчино мляко” – високо хранителна смес. С течение на времето, храната на тези личинки става все по-груба: те получават като добавка мед и прашец. Личинките на бъдещите майки получават само майчино млечице. При това, в по-голямо количество от пчелите – работнички. Но, решаващо за развитието на майките се оказва биологично активното вещество, което отделят пчелите – кърмачки и което те добавят в храната на бъдещите пчели – майки. Ние и до днес не знаем, какъв е химическият състав на това вещество.

При търтеите, нещата изглеждат различно. Дали ще се излюпи пчела или търтей, зависи от майката, как ще заложи яйцето – дали яйцето, което майката ще постави в клетката е оплодено или не. Да, да! Майката сама избира това!

В определеното време, от големите пити излизат търтеите. Те не проявяват дори минимален интерес към майката от кошера, в който са се родили. За да търсят кралица, те отлитат от кошера. Но това е тема за отделен разказ – брачният полет на пчелите.

А какво се случва, когато дойде време да се появи новата кралица? Примерно, седмица преди да се появи новата майка, семейството започва да се рои. Дейността на пчелите видимо намалява, те се  събират в кошера на плътни купчинки. Внезапно излитат от кошера и в неистов вихър, летейки в кръг и блъскайки се една в друга, като облак кръжат над него. Около половината от пчелите и старата майка напускат кошера и като плътен грозд кацат върху някой клон или нещо друго, подходящо. Докато излетелия рой седи на едно място, пчели – разузнавачки активно търсят място за нов дом: хралупа в някое дърво, удобна цепнатина или напуснат и празен кошер в най- близкия пчелин.

През това време, в стария кошер, от клетката се излюпва новата кралица. На кошера му стига една майка, но пчелите отглеждат поне  половин дузина. На природата не и е присъща сантименталност – побеждава една майак – пъртвата излюпена, а останалите са обречени на смърт. Новата майка или останалите пчели убиват останалите.

Реклама

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s