Вълшебството на акациевия мед

 

Сортът на меда зависи от това, от какви медоносни растения е събран. През май започва да цъфти главното пролетно медоносно растение – акацията. Нейните пищни гроздове изпълват въздуха с  лек, уханен аромат и замайват главите. Пчелите работят без умора и пълнят питите в кошера с прозрачен акациев мед.

Акациевият мед е светъл, неговият оттенък варира от бял и прозрачен до светло жълт. Акациевият мед е рекордьор по течно състояние – за да кристализира са му необходими много месеци, дори години.

Акациевият мед е с различен цвят и аромат, в зависимост от количеството на нектара в определения вид акация. Медът от бяла акация е прозрачен, с течение на времето става бял като сняг. Медът от жълта акация е много рядък, с жълтеникав оттенък. След като кристализира, променя цвета си в бяло – жълт и наподобява цвета на сланина. В акациевия мед, количеството на диастазата е най-ниско, но това не влияе на неговата ценност. Напротив! Той притежава много достойнства. Той, например, не предизвиква алергия. Заради голямото съдържание на фруктоза, него могат да го употребяват и хора, страдащи от диабет. Акациевият мед влияе добре на сърдечно – съдовата система, на стомаха, бъбреците и черния дроб. Той се прилага външно при различни очни болести, кожни проблеми, рани и язви. Акациевият мед има аромата на акациев цвят. Вкусът на този мед е мек и нежен, без горчивина.

Реклама

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s