Какво се случва през май в пчелина

През май, времето е топло и ласкаво. Слънчевите дни се редуват с кратки бури и живителни дъждове. Всичко в природата цъфти: полета, градини, цветя… През май, горещото и знойно лято още не е предявило правата си, а пролетта вече не ни изненадва с внезапни застудявания и минусови нощни температури. Месец май – това е малко късче топъл и благоуханен рай.

Но какво правят пчелите? Те се чувстват чудесно: през май започват да цъфтят главните медоносни растения – акацията и липата и за пчелите, това е времето на изобилието и пиршествата. У тях се събужда инстинктът за размножаване и настава времето на роенето.

През май, пчеларите работят наравно със своите подопечни – от изгрев до залез слънце. Не бива да се изпуска момента: да се поставят нови рамки в кошерите, за да има къде пчелите да събират меда, да се проследят новите кошери, с нови майки. Понякога се случва, новото семейство да не приеме новата кралица и да я убие. Тогава се налага да се намери нова пчела – майка за осиротялото семейство и да се “запознае” с нея, за да я приемат пчелите.

И, все пак, главната грижа на пчеларя е да не позволи на пчелния рой да се вдигне или да се рои! През май, в кошера активно се излюпват нови кралици и когато това се случва, половината от пчелите в кошера напускат обитаваното място и заедно със старата майка тръгват да търсят ново жилище. Когато това се случи, да се хване надигнатия пчелен рой е трудно! Представете си 30 000 – 40 000 възбудени пчели и това е само половината кошер! Затова пчеларите всеки ден оглеждат кошерите, проверяват разплода и клетките с новите кралици. Ако кошерът е силен, в него има много пчели и вече има големи запаси от мед, пчеларите го разделят на два нови кошера. Премества се рамката с все още неродените кралици в друг кошер и там се преселва част от пчелите. След няколко дни, в новосъздадения кошер вече се празнува раждането на новата кралица – майка! И пчелите продължават своята работа, събират нектар и го превръщат в прекрасен пролетен мед!

След няколко седмици започва това, заради което се извършва цялата тази упорита работа – ваденето на първия мед за  настоящата година! Неслучайно, майският мед бива наричан лековит и вълшебен и в него е заключена цялата сила на събудената природа.

Реклама

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s