Как правилно да съхраняваме меда?

dsc_4255_01_honey_river

Не е достатъчно да избереш хубав мед, трябва и да го съхраниш. При правилно съхраняване, медът не губи своите качества в продължение на хиляди години. Ще ми отговорите, че това не е голяма философия? Хайде да го обсъдим!

В какво да го съхраняваме? В стуклен буркан.

Медът е много активен продукт , който се стреми да взаимодейства с всичко, до което се докосне. Ние смятаме, че най-добрите съдове, в които трябва да се съхранява меда, са стъклените буркани. Ние слагаме всичкия си мед в стъклени буркани.

Добра тара са и дъбовите бурета или малки буренца, но те трудно се намират. Старинното бъчварско изкуство е почти забравено.

Някои хора съхраняват меда в опаковки от пластмаса. Това е удобно, икономично е, но има различни пластмаси. За съхраняване на мед са подходящи съдове от пластмаса, които са за съхранение на храни – от полипропилен, със специална маркировка “за хранителни продукти”. В противеен случай, медът започва да се разваля и да губи полезните си качества.

Къде да го съхраняваме? На тъмно и прохладно място.

Медът не понася директна слънчева светлина и висока температура. Само след три дни на пряка слънчева светлина, медът губи всичките си полезни качества. При нагряване до 40 градуса, той се превръща в сладка течност. Затова, хубаво си помислете, преди да си купите мед от сергията на пазара. Добрият пчелар, никога няма да ви предложи да си купите мед от сергията, а ще ви донесе друго бурканче.

Много често пчеларите, заради икономия, наливат меда в големи метални тенекии. Това, разбира се, е много удобно. Но, замислете се, как се изгребва този мед по-късно, тогава, когато вече се е захаросал. Има само един начин – да се нагрее. Можете ли да бъдете сигурни, че е бил нагрят до правилната температура и е запазил всичките си полезни качества? Отговаряйки на този въпрос, никой няма да ви даде гаранция. Когато купувате, непременно питайте пчеларя, в какви съдове налива и съхранява меда.

Медът не бива да се нагрява, но може ли да бъде замразяван? Да, може. След размразяване, той остава вкусен и полезен. Може би, най-подходящото място за съхранение на меда е Антарктида.

Как да го съхраняваме? Плъно затворен.

Тък като медът активно взаимодейства с околната среда, с въздуха в това число, той трябва да се държи в плътно затворени опаковки. Разбира се, капачката също трябва да е специална – за хранителни продукти. Медът, в отворена съдинка, поема вода и може да ферментира. Ако държите меда отворен, в съседство със силно ароматизирани продукти, много скоро ще установите, че той вече не мирише на мед!

При правилно съхранение, медът остава полезен много дълго време. В египетските грбници е намерен мед в пчелни пити. Той бил със запазена сила и полезни качества, макар че е бил събиран хиляди години преди това!

Реклама
Публикувано в Honey