Какво става в градината през АПРИЛ

 

Тази година, зимата в България беше студена. Имаше силни студове и обилни снеговалежи. През целия март температурите падаха много ниско и времето беше променливо. За пчелите, пролетта е най-суровото време! Запасите от миналогодишен мед са на привършване, а новите цветчета с нектар са много малко. По това време, майката вече снася обилно яйца – по 500 на ден, а пчеларите следят внимателно, в кошерите винаги да има храна.  Те поставят допълнителни рамки с миналогодишен мед и подхранват кошерите със специална храна.

Пролетта все по-властно показва силата си и слънчевите дни стават все повече. Градините започват да цъфтят в началото на април. А още през март се появяват първите цветове на  лешникът и кизилът. След това се разтварят нежните розови цветове на бадема, цъфват вишните и ябълките, черешите, сливите и прасковите. Пчелите вече има къде да събират нектар и те работят много и продуктивно.

През април, пчелата – майка активно снася пяйца – по 1000 на ден и в кошера вече има 3 – 4 рамки с нов разплод. От тях, след три седмици ще се излюпят млади пчели, които ще се включат в работата на кошера. Те, първо ще обновят старите пити, ще построят нови и едва след няколко седмици ще започнат да излитат. Сега, главната грижа на пчеларя е да намери семейства без майки, за да поставят там нова майка, да следи за слабите семейства и, ако е необходимо да ги подхранва, да добавя нови рамки за силните семейства.

Реклама

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s