Какво се случва с пчелите през Февруари?

 

Февруари е един от найтежките месеци за пчелите  те зимуват в кошерите вече четвърти месец, и хранителните им запаси са на привършване. Пчелата майка която чувства настъпването на пролетта започа по малко  20-30 в ден, яйца  от които след три седмици ще се родят нови пчели.

Повишава се активноста на пчелите, и във тази връзка се увеличава и разхода им на храна. А също така пчелите мами си чистят кошера като изхвърлят умрелите през зимата пчели. Пчеларите преглеждат кошерите, и ако трябва ги подхранват.

Когато температурата на вън достигне 8-12 градуса, пчелите започват да излизат от кощера и осъществяват първото си очистване за тази година. В течение на зимата, когато е студено пчелите не излизат и не се испражняват, и към края и в организма на пчелите се събират много отходи. За това при температура от около 8 градуса пчелите излизат и с удоволствие се избавят на насабралите се в тях отходи. Това ги активизира и постепенно способства в увеличаване на количеството нови яйца които снася пчелата майка.

Тази зима за България, беше много тежка, За първи път от 53 години насам замръзна отново Черно Море. За съжаление няколко наши млади пчелни семейства  не можаха да издържат суровата зима. За да помогнем на младите пчелни семейства ние ги подхранихме със специална пчелна подхранка, и в някои кошери добавихме рамки с мед.

А със пчелите които са на две и повече години през феврури не правим преглед защото ние им оставяме в кошера достатачно мед  и те изкарват зимата комфортно и уютно, такива наши семейства могат да преживеят и много тежки зими до минус 40 градуса. В българия такива няма.

 

Реклама

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s