Монофлорен мед

 

Какво означава термина «монофлорен» мед?

Моно-един, флора-растение, тоест това е мед събран от един вид растение (цвят). Рабира се 100% монофлорен мед няма, и причината за това е че в природата има много видове растения, а не един. Въпроса е колко са примесите на другите растения от основния вид от който е получен медъ. От разнообразието на меда по щандовете на магазните и сергите може да ти се завие свят.Ако вие не сте професинален дегустатор сложно можете да отличите един вид от друг.

Реално монофлорен мед може да се получи (с уговорката че не е 100%) от растения (цветове) които цъвтят в определен период и те са основновното цъвтящо растение в радиос около 5 км от мятото където е расположен пчелина.  И получения мед е със не помалко съдаржание от 30-40% на едно растение. Основните видове в България са: акациев, липов, слънчогледов. Има разбира се и други видове, но за това трябва да са налице много фактори и това по принцип е рядкост.

Акациевия мед

Акациевия мед е светъл, приятен на вкус и слабо ароматен, не горчи. Много добро антисептично средство. Кристализира се много бавно, в някои случаи за това трябват 2 години. Акациевия мед има най ниското диастазно число. И е ниско алергичен. Могат да го исползват и хора със захарен диабет. Полезен е за сърдечната система, стомаха, бъбреците и черния дроб.

Липовия мед

Липовия мед има жълтеникъв цвят, ароматен и приятен на вкус. Пчелите го събират през май и юни.

За около 2-3 месеца медът от липа се захаросва като при това тои не губи от своите полезни и вкусови свойства. Ако през есента се опитат да ви продадът течен и прозрачен мед от липа, това означава че медът не е липов, има искъчения разбира се, но това трябва да ви наведе до мисълта и въпроса: А защо е течен (много интересно какво ще ви отговорят)?

Липовия мед е незаменим при простуда, много е полезен за черния дроб, и при въспаления на храносмилателната система.

Слънчогледовия мед

Слънчогледа е едно от най медоносните растения.

Медът от това растение има златист цвят, вкусът му е много нежен и приятен, кристализира се много бързо, за около месец. Той съдържа голямо количество глюкоза, която може да се види след захаросването като най горен бял слой на меда. Действа успокояващо при бронхити.

 

Реклама

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s